• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti sekcije društvenih izleta

VELEBIT, CRNOPAC, PRINČEVI I PRINCEZE

Mnogi Velebit nazivaju mitskom planinom Hrvata, a po mnogo čemu on to i uvelike zaslužuje. Puno je  toga tu pomiješano, ljudi i priroda, povijest i legende.

A razumjeti to sve zajedno, teško, jako teško, izgleda da je jedan život premalo. Gledano onako planinarski, svatko od nas ga doživljava na svoj način, svatko od nas ima svoje favorit lokacije, svoje omiljene vrhove, svoje omiljene staze. No, vjerojatno rijetki će izabrati Crnopac.

Čudno, iako baš taj dio planine po mojem sudu simbolizira baš čitav Velebit. Sve je tu, pa čak i više od toga. Možda je to danas na neki način najpodcjenjenija  planina, ali već sutra, tko zna, jer svi su potencijali ovdje. Dovoljno velik, dovoljno težak, a opet relativno jednostavan prilaz i na dohvat sjevera i juga. Svaki korak otkriva sve ljepote Velebita, sve njegove čari, zamke i zahtjeve, a opet sve se to vraća jedinstvenim pogledima i ono što je najvažnije, neprocjenjivim zadovoljstvom i emocijama.

I na kraju, skriveni „joker“ u vidu „staze malog princa“. „Tko bude kročio ovim putem neka nam javi je li počeo vjerovati u čuda kao smo i mi koji i dalje otkrivamo uvijek iznova nešto do sada neviđeno“, napisao je autor te čudesne staze Slavko Tomerlin – Tatek, sada već daleke 2003. godine prilikom njezina otvorenja.

Toga legendarnog planinara, zaista nisu bez razloga nazivali i vilenjakom Velebita, jer zahvaljujući njemu i njegovim prijateljima kao što je bio Zdenko Morović, na ovom relativno malom dijelu planine, u tih nekoliko sati na svakom koraku možeš se uvjeriti u sva čuda što ih samo priroda može stvoriti.  Jedan potpuno novi svijet i doživljaj, gdje bajke postaju stvarnost, a san java.

Treba li ovom nešto dodati, nije li to upravo ono radi čega planinarimo i odlazimo u planine. Da najljepši san postane stvarnost…  

Nepoznato, a poznato!

Nije se znalo kuda se ide, ali ipak, svi su znali da će biti kiše! Cijeli dan, negdje manje, negdje više, uz malo sreće, na zapadu će možda i prestajati u drugom dijelu dana… U gorju je snijeg i m...
Pročitajte više

Deset mi je godina tek!

IPO – JUBILARNI OBILAZAK, 11.12.2022.godine. „Ivanečka planinarska obilaznica“ ili jednostavno „IPO“, ove je godine proslavila svojih prvih 10 godina postojanja! Malo ili puno, kako kome, o...
Pročitajte više

Pohod putevima Dedeka Kajbumščaka

140 godine je nemoguća misija za jednog čovjeka, ali moguće je za jedno planinarsko društvo od ideje HPD, povjerenika HPD-a u Krapini, podružnice HPD-a Strahinjščica, izgradnje prvih staza PD........
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2023 | Planinarski klub Ivanec