• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti sekcije društvenih izleta

VELEBIT, CRNOPAC, PRINČEVI I PRINCEZE

Mnogi Velebit nazivaju mitskom planinom Hrvata, a po mnogo čemu on to i uvelike zaslužuje. Puno je  toga tu pomiješano, ljudi i priroda, povijest i legende.

A razumjeti to sve zajedno, teško, jako teško, izgleda da je jedan život premalo. Gledano onako planinarski, svatko od nas ga doživljava na svoj način, svatko od nas ima svoje favorit lokacije, svoje omiljene vrhove, svoje omiljene staze. No, vjerojatno rijetki će izabrati Crnopac.

Čudno, iako baš taj dio planine po mojem sudu simbolizira baš čitav Velebit. Sve je tu, pa čak i više od toga. Možda je to danas na neki način najpodcjenjenija  planina, ali već sutra, tko zna, jer svi su potencijali ovdje. Dovoljno velik, dovoljno težak, a opet relativno jednostavan prilaz i na dohvat sjevera i juga. Svaki korak otkriva sve ljepote Velebita, sve njegove čari, zamke i zahtjeve, a opet sve se to vraća jedinstvenim pogledima i ono što je najvažnije, neprocjenjivim zadovoljstvom i emocijama.

I na kraju, skriveni „joker“ u vidu „staze malog princa“. „Tko bude kročio ovim putem neka nam javi je li počeo vjerovati u čuda kao smo i mi koji i dalje otkrivamo uvijek iznova nešto do sada neviđeno“, napisao je autor te čudesne staze Slavko Tomerlin – Tatek, sada već daleke 2003. godine prilikom njezina otvorenja.

Toga legendarnog planinara, zaista nisu bez razloga nazivali i vilenjakom Velebita, jer zahvaljujući njemu i njegovim prijateljima kao što je bio Zdenko Morović, na ovom relativno malom dijelu planine, u tih nekoliko sati na svakom koraku možeš se uvjeriti u sva čuda što ih samo priroda može stvoriti.  Jedan potpuno novi svijet i doživljaj, gdje bajke postaju stvarnost, a san java.

Treba li ovom nešto dodati, nije li to upravo ono radi čega planinarimo i odlazimo u planine. Da najljepši san postane stvarnost…  

PREMUŽIĆEVOM STAZOM OD ZAVIŽANA PREMA BAŠKIM OŠTARIJAMA

25/26.07.2020.godine. Ljepota divljine!Htjeli mi to priznati ili ne, ili još bolje rečeno, htjeli mi to vidjeti ili ne, današnji cjelokupni svijet, cijelo naše društvo, podijeljeno je više nego...
Pročitajte više

Izlet na srednji Velebit

BAŠKE OŠTARIJE  (Metla 1288 m – Ljubičko brdo 1320 m) Ovog uskršnjeg ponedjeljaka PK Ivanec iskoristio je lijepo vrijeme za organizaciju je izleta na Srednji Velebit odnosno Baške Oštarije. ...
Pročitajte više

“Božanska staza” Hrvata

Vjerojatno nema naroda koji nema svoje mitove, legende i vjerovanja. Često glavni junaci upravo svih tih priča stoluju negdje „tamo“ u visokim planinama, punim zagonetnih bića, zvijeri i tajnih si...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2021 | Planinarski klub Ivanec