• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti sekcije društvenih izleta

VELEBIT, CRNOPAC, PRINČEVI I PRINCEZE

Mnogi Velebit nazivaju mitskom planinom Hrvata, a po mnogo čemu on to i uvelike zaslužuje. Puno je  toga tu pomiješano, ljudi i priroda, povijest i legende.

A razumjeti to sve zajedno, teško, jako teško, izgleda da je jedan život premalo. Gledano onako planinarski, svatko od nas ga doživljava na svoj način, svatko od nas ima svoje favorit lokacije, svoje omiljene vrhove, svoje omiljene staze. No, vjerojatno rijetki će izabrati Crnopac.

Čudno, iako baš taj dio planine po mojem sudu simbolizira baš čitav Velebit. Sve je tu, pa čak i više od toga. Možda je to danas na neki način najpodcjenjenija  planina, ali već sutra, tko zna, jer svi su potencijali ovdje. Dovoljno velik, dovoljno težak, a opet relativno jednostavan prilaz i na dohvat sjevera i juga. Svaki korak otkriva sve ljepote Velebita, sve njegove čari, zamke i zahtjeve, a opet sve se to vraća jedinstvenim pogledima i ono što je najvažnije, neprocjenjivim zadovoljstvom i emocijama.

I na kraju, skriveni „joker“ u vidu „staze malog princa“. „Tko bude kročio ovim putem neka nam javi je li počeo vjerovati u čuda kao smo i mi koji i dalje otkrivamo uvijek iznova nešto do sada neviđeno“, napisao je autor te čudesne staze Slavko Tomerlin – Tatek, sada već daleke 2003. godine prilikom njezina otvorenja.

Toga legendarnog planinara, zaista nisu bez razloga nazivali i vilenjakom Velebita, jer zahvaljujući njemu i njegovim prijateljima kao što je bio Zdenko Morović, na ovom relativno malom dijelu planine, u tih nekoliko sati na svakom koraku možeš se uvjeriti u sva čuda što ih samo priroda može stvoriti.  Jedan potpuno novi svijet i doživljaj, gdje bajke postaju stvarnost, a san java.

Treba li ovom nešto dodati, nije li to upravo ono radi čega planinarimo i odlazimo u planine. Da najljepši san postane stvarnost…  

Mladi PK Ivanec na Ravnoj gori

Ugodan i topao zimski dan, planinarska sekcija OŠ Ivanec, u suradnji s PK Ivanec, iskoristila je za izlet na Ravnu Goru. Mjesto sastanka bilo je kod šumarije u Kameničkom Podgorju, a zatim su se u...
Pročitajte više

Komna – Julijske Alpe

PK Ivanec organizirao je dvodnevni izlet za polaznika Opće planinarske škole kao i za ostale zainteresirane članove. Svaki polaznik OPŠ vidio je kako izgleda, i kako bi trebao izgledati pravi p...
Pročitajte više

Sveto brdo

Sveto brdo (1751m), drugi po visini vrh Velebita, vrh koji je bio mjesto prvog organiziranog uspona od osnutka PKI, nekako oduvijek ima posebno mjesto u našim srcima, mislima, prošlosti, ali i u b...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2022 | Planinarski klub Ivanec