• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Ivanečka planinarska obilaznica

Kontrolne točke IPO

Slide 1
KT 1 - IVANEC

Ivanec (226 mnv) je grad u zapadnom dijelu Varaždinske županije. Povijest ga je zabilježila kao sjedište Reda Sv. Ivana Jeruzalemskoga, srednjovjekovnog rimokatoličkog viteškog reda, često nazivanog "ivanovci" po kojima je grad i dobio ime. U 20. stoljeću Ivanec je bio poznat prvenstveno po rudarstvu (lignit), ali i po prvoj samoposluzi u ovom dijelu Europe (zgrada na suprotnoj strani crkve). Početak puta "Ivanečke planinarske obilaznice", odnosno KT 1, nalazi se na zidu Župne crkve Sv. Marije Magdalene, u neposrednoj blizini samog centra, odnosno danas arheološkog lokaliteta na kojem su se do 1959. godine nalazili i posljednji ostaci Starog grada Ivanca. Put počinje ulicom Rudolfa Rajtera prema Prigorcu. Nakon 15 minuta oštro skreće desno uzbrdo, kroz vinograde i kraj mnogobrojnih klijeti, uz sve ljepši i širi pogled na Ivanec i čitavu dolinu rijeke Bednje, do KT 2, Jamine.
Ivanec centar KT 1 - Ulica Rudolfa Rajtera - Jamine KT 2 - 40 minuta

KT 2 - JAMINE
KT 2 - JAMINE

Jamine, samo su jedan od mnogobrojnih vinorodnih bregova koji se uzdižu iznad Ivanca, a koji su ujedno i omiljena mjesta za odmor Ivančana u mnogobrojnim klijetima. Put dalje nastavljamo prema zapadu, a nakon silaska, odnosno nekih 10 minuta, skrećemo ulijevo prema jugu. Prolazimo kroz Pišće, vinogradarsku oazu okruženu šumom, te napuštamo asfalt i trasom ivanečkog vodovoda cijelo se vrijeme krećemo šumom. Područje je u sezoni bogato kestenom i gljivama, ali i šumskom divljači. Nakon uspona, odnosno ukupno prijeđenih 30 minuta, lijevo se nalazi izvor pitke vode. Prolazimo obroncima Ivanščice, nailazimo na još jedan uređen izvor. Uskoro nam s lijeve strane dolazi markirana planinarska staza koja stiže od pilane, odnosno Ivanca. Mi nastavljamo desno, i kroz nekih 10 minuta dolazimo do Žganog vina.
Jamine KT 2 - Pišće - Žgano vino KT 3 - 1 sat

KT 3 - ŽGANO VINO
KT 3 - ŽGANO VINO

Žgano vino, nadaleko poznati izvor, ujedno je i sjecište putova. Ovuda vodi makadamska cesta, ali i planinarska staza preko Mrzljaka, na vrh Ivanščice. U ljetnim mjesecima omiljeno je mjesto za vikendaše. Mi nastavljamo prema Prigorcu i ovdje IPO postiže svoju najveću kotu od 502 mnv. Nakon 10 minuta izlazimo iz šume i dolazimo do prvih kuća. Nastavljamo prema centru sela, do ugostiteljskog objekta "Ivanščica" - INFO-punkta PKI.
Žgano vino KT 3 - INFO-punkt PKI KT 4 - 30 minuta

KT 4 - INFO PUNKT Prigorec
KT 4 - INFO PUNKT Prigorec

Prigorec, još je od davnina životno vezan uz Ivanščicu (1061m), a samim tim i uz Ivanečko planinarstvo. Polazna je točka planinarskih puteva preko Pionira, Prekrižja, Konja prema vrhu, romarskog prema Mariji Bistrici. Unatoč modernom načinu života, selo još uvijek nije izgubilo onu izvornu gostoljubivost i neposrednost prema svim posjetiocima. U selu postoji obnovljeni Friščićev mlin (jedan od nekadašnjih 19 koji su postojali na potoku Bistrici) kao turistička atrakcija, kao i etno-zbirka u prostorima Područne osnovne škole. Osim trgovine, postoji i ugostiteljski objekt "Ivančica", omiljeno okupljalište generacija planinara kod uspona i silazaka na "krov" Hrvatskog zagorja, pa stoga ne čudi da je upravo ovdje uređen i INFO-punkt "Planinarskog kluba Ivanec". Od INFO-punkta na križanju skrenemo desno u smjeru Ivanščice, te dolazimo do parkinga. Izvanredni pogled od Strahinjščice do Varaždina... Nastavljamo po šumskom putu (ostavljamo planinarske staze koje vode prema vrhu - Konj, Pionir, Prekrižje), uskoro stižemo do skijališta. Nastavljamo dalje, te se počinjemo spuštati prema slikovitoj dolini potoka Šumi. Kod vodospremnih objekata, napuštamo šumski put i nastavljamo lijevo uz potok preko livada.
INFO-punkt PKI Prigorec KT 4 - Repikavac (parking) - skijalište - Šumi KT 5 - 1 sat

KT 5 - ŠUMI
KT 5 - ŠUMI

Potok Šumi, odnosno sama lokacija, na mnogo načina predstavlja jednu malu prirodnu oazu, uvelike nepoznatu širokom građanstvu. Omiljeno je izletište stanovnika Prigorca i Željeznice. Naš put nastavlja slijediti potok, prvo kroz livade, te kasnije ulazi u šumu. Put prolazi kraj slapova potoka Šumi, uz vapnenačke kaskade, te na nekoliko mjesta prelazi sam potok. Staza se polako širi u kolski put i uskoro izlazi iz šume u gornjem dijelu Ivanečke Željeznice.
Lokalitet Šumi KT 5 - Ivanečka Željeznica KT 6 - 45 minuta

KT 6 - ŽELJEZNICA
KT 6 - ŽELJEZNICA

Ivanečka Željeznica u ne tako davnoj prošlosti velik dio svojih stanovnika vezala je uz vugleničarstvo, odnosno proizvodnju drvenog ugljena iz drveta, za potrebe prvenstveno kovača. Dolazimo do ceste i nastavljamo desno nekih 50 m, te nakon toga skrenemo oštro ulijevo i uzbrdo. Put nas vodi kroz voćnjak i kraj vinograda, a zatim ulazi u šumu. Nakon 30 min. hoda, opet dolazimo do vinograda i klijeti, ovaj put na dijelu zvanom Babina gorica. Otvara se pogled na Ivanščicu u punoj veličini. Silazimo na cestu i nastavljamo prema Prigorcu, ali prije samog ulaska u selo, skrećemo desno i nastavljamo u pravcu dominantnog brijega Dubovec. Opet skrenemo desno i oštro uzbrdo cestom prema vrhu. Neposredno prije samog izlaska na vrh, kod radio-odašiljača nalazi se KT.
Željeznica KT 6 - Dubovec (Sv. duh) KT 7 - 1 sat

KT 7 - DUBOVEC (Kapela Sv. Duha)
KT 7 - DUBOVEC (Kapela Sv. Duha)

Na samom vrhu Duboveca (471 mnv) nalazi se kapela Sv. Duha (sagrađena negdje krajem 14. stoljeća), s grobljem, po kojoj i velik dio stanovništva pogrešno naziva čitavo brdo. Dubovec svojim položajem dominira čitavim krajem i kao takav neizostavna je kulisa Ivanca, s Ivanščicom u pozadini. Vraćamo se 50 metara u smjeru dolaska i zatim skrenemo lijevo kraj vinograda, te nastavimo kroz šumu. Izlazimo na makadamsku cestu koja nas dalje vodi do Vitešinca. Opet prolazimo kroz vinograde, a otvara nam se panorama na Ivanec i dijelove puta kojim smo se prije kretali (Jamine). Dolazimo na asfaltiranu cestu i pratimo markacije. Prolazimo kroz Ključice, skrenemo lijevo, kraj pilane, spuštamo se do Ivanečkih jezera.
Dubovec KT 7 - Ključice - Ivanečka jezera KT 8 - 1 sat

KT 8 - IVANEČKA JEZERA
KT 8 - IVANEČKA JEZERA

Ivanečkih jezera ili jezera Jarki, ima ukupno 4, a pune se potočićem iz Ivanščice. Osobito je impresivan pogled prema Ivanščici. Zadnji dio puta vodi nas uzbrdo do križanja, gdje nastavljamo ravno, prema centru grada i polaznom mjestu.
Ivanečka jezera KT 8 - centar Ivanca KT 1 - 20 minuta

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

FOTO NATJEČAJ 2023

PK Ivanec organizirao je foto natječaj koji je trajao od 01.11. do 08.12.2023.godine.Na foto natječaju 2023. sudjelovalo je 36 autora (u klupskoj kategoriji 18 i u otvorenoj 18) saukupno 122 fotog...


Pročitajte više

GORSKI KOTAR: Jelenc 1442 m. – Cerni vrh 1335 m.

Članovi PK Ivanec ove nedjelje planinarili su po Gorskom Kotaru prilikom kojeg su obiđena dva vrha; Jelenc 1442 m, i Crni vrh 1335 m. koji si i ujedno kontrolne točke HPO. Malo snijega, tek to...


Pročitajte više

NANOS – SLOVENIJA

Planinarski klub Ivanec u nedjelju je organizirao društveni izlet u Sloveniju, na Nanos i vrh Pleša, nadmorske visine 1262 metra. Polazna točka bilo je mjesto Razdrto od kuda je po položenoj st...


Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec