• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti mladeži

Učenici iz Klenovnika na vrhu Kleka

U subotu, 14. svibnja 2022. godine zajedno s Planinarskim klubom iz Ivanca realiziran je planinarski izlet za učenike, učitelje i roditelje planinare. Cilj ovog izleta bio je obilježavanje Dana planeta Zemlje koji se zbog lošeg vremena nije ostvario u travnju. Izlet je dio projekta „Planinarenjem do sretnijeg odrastanja“, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je kvalitetno provođenje slobodnog vremena na otvorenom te unapređenje životnih vještina i pripadanja grupi. Na izletu su sudjelovali učenici prvog, petog, šestog, sedmog i osmog razreda. U pratnji je bila pedagoginja i učiteljica hrvatskog jezika, a priključile su se i mame planinarke. Plan izleta kao i vođenje osigurao je Planinarski klub Ivanec sa svojim vodičima Tomislavom Gotićem i Stjepanom Kuštelegom.

Izlet se dugo planirao, učenici su se u školi pripremali i upoznali s planom puta, odgovarajućom opremom koja je potrebna na planinarenju, a provelo se i istraživanje koja su njihova očekivanja. Tako su dobiveni podaci da je djeci najzanimljivije druženje i zabava s prijateljima na otvorenom kao i lijepo vrijeme na planinarenju.

Putovanje je započelo u 7 sati iz Klenovnika, a od samog jutra pokazalo se da će biti dobro vrijeme. Do Ogulina i Bjelskog, djeca su imala priliku čuti o planini Kleku, gradu Ogulinu, povezala se nastava hrvatskoga jezika, geografije i povijesti. Vodič Tomislav dao je osnovne podatke učenicima o planini Klek kao istaknutoj planini na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Vodič Stjepan povezao je ivanečke „copernice“ s ogulinskim vješticama. Prema predaji „vještice su feštale nad Klekom, a odmarale su se na Ivanščici“.

Učiteljica Marija učenike je upoznala s nekoliko zanimljivosti iz života Ivane Brlić-Mažuranić koja je rođena u Ogulinu te je u svojoj autobiografiji često navodila kako su je šume Kleka inspirirale u mnogim njenim pričama. Čuli smo tako podosta o slavenskoj mitologiji utkanoj u bajke iz Priča iz davnina, ali i o legendi o postanku planine. Upravo je taj dio učenicima bio najzanimljiviji – u davna vremena kad su divovi i bogovi prijateljevali, bogovi su s vremenom postali pohlepni te uzimali hranu divovima, što je njih činilo vrlo ljutima. Dogodila se tako i bitka između boga ponora i vlage Veleša i diva Kleka u kojoj je Veleš pobijedio, i Kleka pretvorio u kamen te on i dan danas spava na mjestu planine. Do današnjeg ga dana nisu uspjele probuditi niti vještice ni vilenjaci za koje se oduvijek smatra da se okupljaju na toj tajanstvenoj planini te polijeću na svojim metlama put Črnih Mlaka na Ivanščici.

Učenici su puno toga čuli i naučili tijekom vožnje u autobusu. Nakon dolaska u mjesto Bjelsko slijedila je priprema za uspon. Prvo su se provjerile gojzerice, a zatim i druga oprema. Vodič je upozorio učenike na pravilno kretanje u grupi te je pokazao je markacije na stazi. Uspon je bio poučnom stazom te su se tako učenici čitajući info-table mogli pobliže upoznati s florom i faunom Kleka. Hodali su polako uz kraće odmore, fotografirali su se, a prvi veći odmor i okrjepa iz ruksaka bila je kod Planinarskog doma Klek. Nakon odmora slijedila je kratka priprema za vrh. Sigurnim i opreznim korakom mladi planinari osvojili su vrh Kleka.

Na samom je vrhu zavladalo opće oduševljenje uz prelijepe poglede na sve strane. Učenici su vidjeli grad Ogulin, planine Viševicu, vrh Kula na Bjelolasici, a u daljini i Velebit. Nakon pogleda, fotografiranja i kratkog odmora uslijedio je spust do planinarskog doma kod kojeg je ponovno bio odmor i priprema za silazak s planine. Djeca su propješačila oko 6 km, savladali su visinsku razliku od 550 m i osvojili su vrh Klek visine 1181 m. Bio je lijep dan na otvorenom i djeca su se družila. Mislimo da su se njihova očekivanja ostvarila jer su bili veseli, pričljivi i hodanje nije bio nikakav problem. Moramo pohvaliti i dva učenika, a to su Valentino i Mihael koji su s vodičem Tomislavom od planinarskog doma na jednom dijelu staze prema usponu nosili letve, koje služe za održavanje staze. Domaćini letve stave na početak staze od doma prema usponu i tko želi može pomoći, tako su naši učenici bili i vrijedni. Također moramo istaknuti i učenicu prvog razreda Nicol, koja je sigurnim i odlučnim korakom zajedno s vodičem predvodila grupu. Imala je odličan tempo, i iako je u grupi bila mama i stariji brat, ona je bila samostalna, puna samopouzdanja i odvažnosti.

Dolaskom u autobus i povratkom natrag doma, nije bilo još sve gotovo. Vodič Tomislav pokazao je izradu planinarskih čvorova te je objasnio i čemu služe. Znatiželjni učenici, uključujući i djevojčicu Nicol, nekoliko puta su napravili najjednostavniji čvor osmicu. U nastavku pedagoginja je najavila i drugi izlet vezan za projekt, a to je uspon na Zavižan koji će se realizirati ukoliko vrijeme dozvoli za dva tjedna, te izlet na Učku 5. lipnja s drugim školama. Za osvojeni vrh Kleka i putovanje autobusom učenici su se počastili slasnim zalogajem na odmorištu Draganić u Burger Kingu. Na kraju putovanja vodič Tomislav upoznao je planinare s održavanjem prve Planinarske olimpijade mladih planinara PKI koja će se održati 12. lipnja 2022. godine na lokalitetu Šumi kod Ivanca.

Pripremile:
Ankica Gotić, pedagoginja i Marija Konjević, učiteljica hrvatskoga jezika

Naša djeca!

Sve ima svoj početak. Početak nas vraća u početak ljeta sada već prilično daleke 2010. godine. Nakon svih pokušaja dogovora postaje jasno da će Ivanec dobiti još jednu planinarsku udrugu. Razl...
Pročitajte više

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MLADIH PLANINARA U OŠ MARUŠEVEC

U ponedjeljak, 08. svibnja, postavljena je izložba fotografija mladih planinara Planinarskog kluba Ivanec u holu OŠ "Gustav Krklec" Maruševec. Na fotografijama možete vidjeti gdje su sve bila n...
Pročitajte više

Zimska Ravna gora

Zimska i sunčana nedjelja bila je idealna za još jedan uspon mladih PK Ivanec na Ravnu goru.Članovi iz tri osnovne škole (Ivanec, Maruševec i Višnjica) stazom su preko Lapornjaka posjetili planina...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2023 | Planinarski klub Ivanec