• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti visokogorske sekcije

Triglav 2864 m

20180916 105902 Custom

A gdje je stup?
Triglav, 2864 m, najviši je vrh Julijskih Alpi, Slovenije. Za svakog Slovenca, on je mnogo više od obične planine, običnog vrha.

Gotovo jednako je slavan i Alježev stolp.

 

 

Simbol Triglava, nazvan po Jakobu Alježu, tadašnjem župniku iz Dovja, koji ga je i dao postaviti na vrh, sada već davne 1895. godine. U biti sklonište u slučaju nevremena, kroz proteklo vrijeme, postao je kulturni spomenik, ali i nezamjenjivi dio Triglava.

Alježev stolp i Triglav! Prst i nokat jednog tijela. Vjerojatno nema planinara, koji se bar jednom nije fotografirao kraj stupa. Kako dokazati da si bio na vrhu, bar jednom na Triglavu. Prostim okom vidljiv iz doline, mnogima od nas uvijek tako blizu, a opet, tako daleko. Mnogima od nas je bio i dodatna snaga, za one zadnje metre do vrha… Sve to, i mnogo više, a sad, stupa nema!

Nakon toliko vremena, zub vremena je učinio svoje, potrebna je obnova, te je helikopterom prevezen u dolinu na zasluženu reparaciju. Triglav bez stupa, tko zna, da li je to uopće sad ista planina? Vođeni tom mišlju, vjerujte po riječima domarke iz Alježovog doma u dolini Vrata, kao i stotine drugih planinara, svi žele to provjeriti i vidjeti. Istina, sam vrh će stvarno izgledati pomalo neobično, u ovih mjesec dana do kada traje obnova.

Postavljena je mala replika originalnog stupa, koja opet daje nestvarnu sliku. Izgleda kao da se stup smanjio kraj ogromnih ljudi. U svakom slučaju, vrh izgleda čudno, pomalo prazno, koliko god bio svjestan, uvijek ti nešto fali. A opet, sve ostalo, to je ipak onaj stari dobri Triglav. To su njegovi ljudi, ta mješavina naroda, jezika… To su njegove šume, stijene, svako ono hvatište, prirodno ili umjetno od čelika, svaki onaj napor, svaka kap znoja, snaga volje, Plemenice, Tominšek, kada se izgubiš u onoj veličanstvenoj širini planinske ljepote. Iako kalendarski na pragu jeseni, ovdje je već vidljiva na svakom koraku.

Boje, temperatura, duljina dana, jutarnja magla, miris one prave jeseni. Ljeto, zima, Alježev stolp ili bez njega, sve to ima svoje čari i razlike, a opet Triglav je uvijek samo jedan, jednom ga zavoliš, voliš ga uvijek.

Srcem, bez razlike!
Tomislav Friščić

[widgetkit id=220]

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec