• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Tragom vitezova ivanovaca 2012.

ivanovci 1

Jedna od naših najznačajnih akcija je tradicionalni “Pohod tragom vitezova ivanovaca”, koje svake godine klub organizira u sklopu proslave Dana grada Ivanca. Tako obilježava i povijesne činjenice o rođendanu svog grada koje datiraju iz daleke 1396 godine. Povijesni dokumenti koji su vezani sa nazivom Ivanca i Ivanščice dolaze od viteškog reda Ivanovaca, te darovnice ugarskog kralja Bele IV. iz 1238. godine.


Prvi spomen Ivanca dolazi od povelje belskog priora Ivana od Paližne, 22. lipnja 1396. godine kojima se daju povlastice stanovnicima naselja Sv. Ivana i kaštela tj. danas grada Ivanca. Već u srednjem vijeku, grad Bela i posjedi na sjevernoj strani planine bili su u posjedu katoličkog reda Sv. Ivana Jeruzalemskoga – Templara ivanovaca koji su tu čuvali prijevoj na putu od Pešte pa do Zagreba.
Vitezovi ivanovci ujedno su bili i čuvari hodočasničkih puteva, koji su živjeli i u Oštrcgradu na južnoj strani padina Ivanščice.
Planinari su svoj put započeli od Bele – postojbine ivanovaca pa preko istočnih obronaka Ivanščice podno Hama, Pokojca, Glavčice, Kampa Javorja, Male Ivanščice do Prinščaka, gdje su ostavili trasu Zagorskog planinarskog puta koja ide od Kalnika prema vrhu Ivanščice i dalje zagorskim planinama do Medvednice, spuštajući se do prekrasnih livada na lokalitetu Šumi, prekrasnom krajobrazu potoka Šumi, njegovim slapovima te kaskadama i mjestom za predah i odmor. Svi sudionici pohoda ovdje su imali ručak i zajedničko druženje. Dalje smo nastavili preko Preputnice i Jarki do Prigorca, uspinjući se do kapele Sv. Duha na Brdu Dubovci (400 mnv) – prekrasni vidici prema Sloveniji te dalje na istok do Mađarske. Nakon predaha spuštajmo se prema selu Vitešincu, Ključicama, Punikvama dolazimo na ivanečka jezera u Jarkima – vratima samog grada Ivanca, gdje se pridružujemo centralnoj proslavi Dana grada, s bogatim kulturno-zabavnim programom, mnogim štandovima, raznovrsnom ponudom te vrhuncem rezanja i podjele najdužeg jegera na svijetu, dužine kolika je i Ivanščica – 1061 metara, a i više. Prekrasnim druženjem i prisustvovanju proslavi dana Grada Ivanca završava naš tradicionalni pohod, kojim smo poplaninari obroncima najviše planine u sjevernoj Hrvatskoj!
Trasa pohoda podijeljena je na dva dijela: duža – dužine više od 20 kilometara i skraćena i manje zahtjevna – za djecu, mladež, rekreativce i starije, od Ivanečke Željeznice cca oko 8 kilometara.
Organizator, Planinarski klub Ivanec, je za sve sudionike osigurao autobusni prijevoz iz Ivanca do polazišta u Beli, te se vratio po drugu skupinu, koja polazi na lokalitet Šumi, na zajedničko druženje i povratak za Ivanec sa svima sudionicima.

Foto: Zoran Stanko , Marijan Friščić

Grossglockner 3798 m

Dva naroda, dva prijatelja, ista ljubav, ista planina i isti cilj… Tako bi se ukratko mogao opisati zajednički uspon na najviši vrh Austrije u organizaciji PK Ivanec i PD „Ljutomer“ iz susjedne na...
Pročitajte više

POZIV NA UČLANJENJE U „MLADE PLANINARE“ ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024. GODINU

„Planinarski klub Ivanec“ od samog svog osnutka 2010. godine pridaje osobitu br...
Pročitajte više

VJEŽBA PRVA POMOĆ U PLANINAMA

Vježba prve pomoći koju su održali studenti medicine iz Zagreba Martin Bobek, Jakov Kožić i Mislav Pečnik u prostorijama kluba. Obnova znanja na neposredan i vrlo pristupačan način kako i čime ...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec