• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Otvorenje “Ivanečke planinarske obilaznice”

marekovakartaipo

Projekt Ivanečke planinarske obilaznice, kojeg su osmislili agilni članovi P.K. Ivanec saživjela je idejom o osnivanju IPO-e kao jedne trase, šetnjice podno Ivanščice za građane, izletnike rekreativce i planinare. Željom da upoznamo ljepote našeg kraja i vrijedne žitelje kroz stare i nove-urbane detalje života na tim prostorima. Bogatstvom kulturne baštine, krajolikom vinorodnih bregov, prekrasnih šuma s livadama i mnogobrojnim potocima te suživota čovjeka. Od ideje o projektu prošla je godina i pol dana rada na trasi: od izbora, označivanja-markiranja planinarskim oznakama, opisa i određivanja kontrolnih točaka, do izrade dnevnika i suvenira kao priznanja. Posebno spominjem angažman grada Ivanca, koji je prepoznao kvalitetan plan, uključivši se donacijom drvene građe za izradu klupa i stolova na odmorištima, kojeg smo obradili i u akcijama postavili na određenim lokalitetima za predah i odmor obilaznika. Zahvaljujem se u osobno ime kao planinar i građanin Ivanca.
Malom svečanošću službeno je i otvorena uz Dan planina, 9. 12. 2012. godine u samom središtu Ivanca kod prve kontrolne točke – Župne crkve sv. Marije Magdalene. Nazočnim planinarima, izletnicima i građanima obratio se predsjednik kluba Tomislav Friščić uz gradonačenika Milorada Batinića koji je istu otvorio zaželjevši plodonosan rad i obilazak. Blagoslovom vikara Petra Mlakara u obilaznicu su krenuli najdužom ivanečkom ulicom Rudolfa Rajtera (nastavnik glazbenog, skladatelj i glazbenik koji je uglazbio poznatu pjesmu ivančanke Pavice Hrazdire i gospodina Šmalca “Poleg jedne velke gore”).Tog zimskog, sunčanog, ali hladnog dana Ivanec je okupio planinare iz Koprivnice, Murskog Središća, Ludbrega i Varaždina. HPD MIV, HPD Ravna gora, HPD Dugi Vrh, HPD Ivančica i HPD Ludbreg iz Planinarskog saveza varaždinske županije, te kao i gosti HPD Bilo iz Koprivnice, PD Bundek iz Murskog Središća. Obilaznicima nije zasmetao visoki snijeg, žamor i razdraganost planinara koji su uživali u prekrasnim vidicima i jednom prekrasnom druženju, naprosto oduševio ih je kraj od Jamina, Pišća, Žganog vina do Prigorca. U INFO – punktu PK Ivanec – ugostiteljskog objekta “Ivančica” u Prigorcu, domaćini su pripremili ručak i odmor za svoje goste i za one koji su ostali i koji su nastavili prema Ivanščici, te dalje u obilazak cijele trase uz domaće mužikaše Faringaše.
Navodim da je dio planinara prošao cijelu trasu, nastavivši od Prigorca preko lokaliteta Šumi, Ivanečke Željeznice, pobočjima Kukme i Babine gorice do brda Dubovci s kapelom Sv. Duha – posebnost je da je u kapeli Katarina Zrinski dala zavjet. Danas se tu održava veliko pučko proštenje za Duhove – Misa u kapeli, a veselica u selu. Prekrasnim vidikovcem oduševljeni planinari, spustili se u Vitešinec, te preko Ključica i Punikvi do ivanečkih jezera Jarki.
Velike zasluge dobili su vodiči i organizatori za uspješan pohod od samih sudionika, a posebno od planinara iz Murskog Središća. Inače cijela trasa je dužine od 18.5 kilometara i može se prijeći u cijelosti za 5 – 6 sati hoda ili po želji obilaznika u dva dijela, ovisno o mogućnostima i željama pojedinca ili grupe. Skromno se pridružujem fotografijama o Ivanečkoj planinarskoj obilaznici, kontrolnim točkama, zanimljivostima (lokalitet Šumi – krajobraz, livada bogatom raznovrsnom i rijetkom florom te potoka Šumi sa slapovima i kaskadama, mjesto kao “melem” na ranu za odmor i dušu).
Fotografije nam govore same za sebe i sa službenog otvorenja te druženja. Želja mi je još nadopuniti obilazak trase s posjetom vuglenarima i Vuglenicama u Ivanečkoj Željeznici, koji nažalost pomalo izumiru, ali se još dvoje ljudi povremeno bavi tim poslom. Bio bi to pun pogodak za obilaznike, da upoznaju i vide vuglenare tijekom planinarenja ivanečkim krajem.

Foto: Zdenko Horvat, Zoran Stanko i Marijan Friščić

Obavijest! Tečaj za vodiče

Zbog  iskazane potrebe, prvenstveno zbog brzo rastućeg broja članova, kao i održavanja velikog broja izleta, "Planinarski klub Ivanec" poziva svoje članove da se prijave na tečaj za vodiče A ...
Pročitajte više

Kamenolom ili hotel, pitanje je sad

Vremena se mijenjaju, za neka mislimo da su davno za nama, ali po potrebi se još uvijek probaju plasirati neki običaji iz „onih“ vremena. Iako već dugo živimo u vrijeme privatnog poduzetništva i p...
Pročitajte više

Dvojni C

Prije nekih 5 godina, posvetio sam tekst jednom „kapitalcu“ i starosjediocu Ivanščice, kojeg sam te godine probudio na „spavanju“ i dao mu medijsku pažnju. Bio je to „ Prima C“, ambalaža soka u te...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2022 | Planinarski klub Ivanec