• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Otvorenje “Ivanečke planinarske obilaznice”

marekovakartaipo

Projekt Ivanečke planinarske obilaznice, kojeg su osmislili agilni članovi P.K. Ivanec saživjela je idejom o osnivanju IPO-e kao jedne trase, šetnjice podno Ivanščice za građane, izletnike rekreativce i planinare. Željom da upoznamo ljepote našeg kraja i vrijedne žitelje kroz stare i nove-urbane detalje života na tim prostorima. Bogatstvom kulturne baštine, krajolikom vinorodnih bregov, prekrasnih šuma s livadama i mnogobrojnim potocima te suživota čovjeka. Od ideje o projektu prošla je godina i pol dana rada na trasi: od izbora, označivanja-markiranja planinarskim oznakama, opisa i određivanja kontrolnih točaka, do izrade dnevnika i suvenira kao priznanja. Posebno spominjem angažman grada Ivanca, koji je prepoznao kvalitetan plan, uključivši se donacijom drvene građe za izradu klupa i stolova na odmorištima, kojeg smo obradili i u akcijama postavili na određenim lokalitetima za predah i odmor obilaznika. Zahvaljujem se u osobno ime kao planinar i građanin Ivanca.
Malom svečanošću službeno je i otvorena uz Dan planina, 9. 12. 2012. godine u samom središtu Ivanca kod prve kontrolne točke – Župne crkve sv. Marije Magdalene. Nazočnim planinarima, izletnicima i građanima obratio se predsjednik kluba Tomislav Friščić uz gradonačenika Milorada Batinića koji je istu otvorio zaželjevši plodonosan rad i obilazak. Blagoslovom vikara Petra Mlakara u obilaznicu su krenuli najdužom ivanečkom ulicom Rudolfa Rajtera (nastavnik glazbenog, skladatelj i glazbenik koji je uglazbio poznatu pjesmu ivančanke Pavice Hrazdire i gospodina Šmalca “Poleg jedne velke gore”).Tog zimskog, sunčanog, ali hladnog dana Ivanec je okupio planinare iz Koprivnice, Murskog Središća, Ludbrega i Varaždina. HPD MIV, HPD Ravna gora, HPD Dugi Vrh, HPD Ivančica i HPD Ludbreg iz Planinarskog saveza varaždinske županije, te kao i gosti HPD Bilo iz Koprivnice, PD Bundek iz Murskog Središća. Obilaznicima nije zasmetao visoki snijeg, žamor i razdraganost planinara koji su uživali u prekrasnim vidicima i jednom prekrasnom druženju, naprosto oduševio ih je kraj od Jamina, Pišća, Žganog vina do Prigorca. U INFO – punktu PK Ivanec – ugostiteljskog objekta “Ivančica” u Prigorcu, domaćini su pripremili ručak i odmor za svoje goste i za one koji su ostali i koji su nastavili prema Ivanščici, te dalje u obilazak cijele trase uz domaće mužikaše Faringaše.
Navodim da je dio planinara prošao cijelu trasu, nastavivši od Prigorca preko lokaliteta Šumi, Ivanečke Željeznice, pobočjima Kukme i Babine gorice do brda Dubovci s kapelom Sv. Duha – posebnost je da je u kapeli Katarina Zrinski dala zavjet. Danas se tu održava veliko pučko proštenje za Duhove – Misa u kapeli, a veselica u selu. Prekrasnim vidikovcem oduševljeni planinari, spustili se u Vitešinec, te preko Ključica i Punikvi do ivanečkih jezera Jarki.
Velike zasluge dobili su vodiči i organizatori za uspješan pohod od samih sudionika, a posebno od planinara iz Murskog Središća. Inače cijela trasa je dužine od 18.5 kilometara i može se prijeći u cijelosti za 5 – 6 sati hoda ili po želji obilaznika u dva dijela, ovisno o mogućnostima i željama pojedinca ili grupe. Skromno se pridružujem fotografijama o Ivanečkoj planinarskoj obilaznici, kontrolnim točkama, zanimljivostima (lokalitet Šumi – krajobraz, livada bogatom raznovrsnom i rijetkom florom te potoka Šumi sa slapovima i kaskadama, mjesto kao “melem” na ranu za odmor i dušu).
Fotografije nam govore same za sebe i sa službenog otvorenja te druženja. Želja mi je još nadopuniti obilazak trase s posjetom vuglenarima i Vuglenicama u Ivanečkoj Željeznici, koji nažalost pomalo izumiru, ali se još dvoje ljudi povremeno bavi tim poslom. Bio bi to pun pogodak za obilaznike, da upoznaju i vide vuglenare tijekom planinarenja ivanečkim krajem.

Foto: Zdenko Horvat, Zoran Stanko i Marijan Friščić

TRADICIONALNI 13.POHOD TRAGOM VITEZOVA IVANOVCA

Svako vrijeme je dobro, a naša vrijeme je bilo odlično. Već tradicionalno održali smo 13.pohod tragom vitezova Ivanovca. Ove godine sa posebnom podrškom protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na Iva...
Pročitajte više

Grossglockner 3798 m

Dva naroda, dva prijatelja, ista ljubav, ista planina i isti cilj… Tako bi se ukratko mogao opisati zajednički uspon na najviši vrh Austrije u organizaciji PK Ivanec i PD „Ljutomer“ iz susjedne na...
Pročitajte više

„IVANEČKO PLANINARSKO MARTINJE“

SUBOTA, 4. STUDENI 2023., IVANEC - IVANŠČICA Pozivamo sve članove, planinare, prijatelje i simpatizere, da već tradicionalno u organizaciji „PKI“, zajedno proslavimo ovaj narodni običaj u plani...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec