• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Mala planinarska škola u Klenovniku

DSC 0001

Sve je počelo školske godine 2014./2015. kada se formirala skupina mladih planinara u OŠ grofa Janka Draškovića u Klenovniku. Učenici su se učlanili u Planinarski klub Ivanec. Prije nekoliko dana, točnije 27.1.2016. godine škola Klenovnik slavila je svoj dan, bio joj je rođendan. Skupina mladih planinara zajedno s pedagoginjom i uz pomoć članova Planinarskog kluba Ivanec odlučila je školi pokloniti najljepš dar, a to je „Mala planinarska škola“. Na radionici su uz mlade planinare sudjelovali i učenici V. i VI. razreda.

Radionica je trajala dva školska sata i još je vremena nedostajalo za sve planinarske priče i vježbe. Na početku su mladi planinari: Josip, Blaženka, Jurica, David, Filip, Ana i Romeo prezentacijom predstavili okupljenima svojih sedam izleta.
Vodič Tomislav Gotić govrio je o vođenju u planinama. Pitao je okupljene zašto planinare, a nakon zanimljivih odgovora upoznao ih je s vrhovima, planinarskim putovima kao i s markacijama. Govorio je o kretanju u skupini, ponašanju, opasnostima u planinama kao i o zaštiti okoliša. Naglasio je zašto su potrebni vodiči, te o potrebnoj odjeći, obući, ruksaku i hrani na planinarenju. Svoje izlaganje završio je najavom i pozivom učenika na izlet (30.1.2016.) na Ivančicu.
Zanimljivosti koje je doživio na svojim usponima podjelio je s učenicima nekadašnji učenik škole, planinar Josip Lazar. Slikom, riječima i osobnim dojmovima prikazao je učenicima uspon na Mont Blanc.
Škola je imala čast ugostiti dugogodišnjeg planinara i predsjednika Planinarskog kluba Ivanec Tomislava Friščića. Učenike je upoznao s Planinarskim klubom Ivanec, govorio je o planinarenju na edukativan i zanimljiv način. Uz pomoć tajnika Kluba Stjepana Kuštelege, također dugogodišnjeg planinara, pokazali su i zajedno s učenicima napravili zanimljive vježbe.Tako su učenici imali priliku staviti gamaše, žabice i sl. Pokazali su učenicima izradu čvorova i kako se pomoću užeta može prijeći opasan put. Pokazali su što se sve stavlja u planinarski ruksak, koliko se nosi vode na pojedini uspon te su pričali o odgovarjućoj prehrani na planinarenju.
Zanimljivo mjesto na radionici posebno je zauzimao jedan šešir. Nije to bio običan šešir nego pravi planinarski, prepun bedževa i znački. Svaki bedž i svaka značka pričaju svoju planinarsku priču. Znak je to da je planinar posjetio određeni vrh ili je sudjelovao na nekoj planininarskoj manifestaciji. Ponosni vlasnik tog posebnog šešira je planinar s dugim stažom, gospodin Marijan Friščić-Marek. Ovom prigodom posebno zahvaljujemo gospodinu Mareku što je svojom prisutnošću i lijepim fotografijama uveličao radionicu i proslavu Dana škole u Klenovniku.
Hvala ekipi Planinarskog kluba Ivanec na suradnji i nadi da će ponovno doći u Klenovnik.

Ankica Gotić, pedagoginja

Vu plavem trnaci…

"Od blata je zbita i škopom pokrita", a za to vrijeme Beč je sjajio, London je sjajio, New York je sjajio… Napredak jer nosio novac, novac je gradio blještavilo gradova… Kopaj, vadi, ruši, buši… T...
Pročitajte više

Kamenolom ili hotel, pitanje je sad

Vremena se mijenjaju, za neka mislimo da su davno za nama, ali po potrebi se još uvijek probaju plasirati neki običaji iz „onih“ vremena. Iako već dugo živimo u vrijeme privatnog poduzetništva i p...
Pročitajte više

Više od Martinja!

Ivanec nema more, Ivanec nema plaže, nema zaleđene vrhove, nema ledenjake, puno toga nema, a opet i puno toga lijepoga ima. Samo toga nismo svjesni, ili opet ne želimo, a i ne možemo vidjeti. Nisu...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2022 | Planinarski klub Ivanec