• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Mala planinarska škola u Klenovniku

DSC 0001

Sve je počelo školske godine 2014./2015. kada se formirala skupina mladih planinara u OŠ grofa Janka Draškovića u Klenovniku. Učenici su se učlanili u Planinarski klub Ivanec. Prije nekoliko dana, točnije 27.1.2016. godine škola Klenovnik slavila je svoj dan, bio joj je rođendan. Skupina mladih planinara zajedno s pedagoginjom i uz pomoć članova Planinarskog kluba Ivanec odlučila je školi pokloniti najljepš dar, a to je „Mala planinarska škola“. Na radionici su uz mlade planinare sudjelovali i učenici V. i VI. razreda.

Radionica je trajala dva školska sata i još je vremena nedostajalo za sve planinarske priče i vježbe. Na početku su mladi planinari: Josip, Blaženka, Jurica, David, Filip, Ana i Romeo prezentacijom predstavili okupljenima svojih sedam izleta.
Vodič Tomislav Gotić govrio je o vođenju u planinama. Pitao je okupljene zašto planinare, a nakon zanimljivih odgovora upoznao ih je s vrhovima, planinarskim putovima kao i s markacijama. Govorio je o kretanju u skupini, ponašanju, opasnostima u planinama kao i o zaštiti okoliša. Naglasio je zašto su potrebni vodiči, te o potrebnoj odjeći, obući, ruksaku i hrani na planinarenju. Svoje izlaganje završio je najavom i pozivom učenika na izlet (30.1.2016.) na Ivančicu.
Zanimljivosti koje je doživio na svojim usponima podjelio je s učenicima nekadašnji učenik škole, planinar Josip Lazar. Slikom, riječima i osobnim dojmovima prikazao je učenicima uspon na Mont Blanc.
Škola je imala čast ugostiti dugogodišnjeg planinara i predsjednika Planinarskog kluba Ivanec Tomislava Friščića. Učenike je upoznao s Planinarskim klubom Ivanec, govorio je o planinarenju na edukativan i zanimljiv način. Uz pomoć tajnika Kluba Stjepana Kuštelege, također dugogodišnjeg planinara, pokazali su i zajedno s učenicima napravili zanimljive vježbe.Tako su učenici imali priliku staviti gamaše, žabice i sl. Pokazali su učenicima izradu čvorova i kako se pomoću užeta može prijeći opasan put. Pokazali su što se sve stavlja u planinarski ruksak, koliko se nosi vode na pojedini uspon te su pričali o odgovarjućoj prehrani na planinarenju.
Zanimljivo mjesto na radionici posebno je zauzimao jedan šešir. Nije to bio običan šešir nego pravi planinarski, prepun bedževa i znački. Svaki bedž i svaka značka pričaju svoju planinarsku priču. Znak je to da je planinar posjetio određeni vrh ili je sudjelovao na nekoj planininarskoj manifestaciji. Ponosni vlasnik tog posebnog šešira je planinar s dugim stažom, gospodin Marijan Friščić-Marek. Ovom prigodom posebno zahvaljujemo gospodinu Mareku što je svojom prisutnošću i lijepim fotografijama uveličao radionicu i proslavu Dana škole u Klenovniku.
Hvala ekipi Planinarskog kluba Ivanec na suradnji i nadi da će ponovno doći u Klenovnik.

Ankica Gotić, pedagoginja

MEMORIJALNI POHOD

U prigodi obilježavanja Dana državnosti, u organizaciji Planinarski klub Ivanec, UDVDR-a, HVIDR-a Ivanec i Udruge tjelesnih invalida ILO, održan je tradicionalni „9. memorijalni planinarski pohod&...
Pročitajte više

Grossglockner 3798 m

Dva naroda, dva prijatelja, ista ljubav, ista planina i isti cilj… Tako bi se ukratko mogao opisati zajednički uspon na najviši vrh Austrije u organizaciji PK Ivanec i PD „Ljutomer“ iz susjedne na...
Pročitajte više

FOTO NATJEČAJ 2023

PK Ivanec organizirao je foto natječaj koji je trajao od 01.11. do 08.12.2023.godine.Na foto natječaju 2023. sudjelovalo je 36 autora (u klupskoj kategoriji 18 i u otvorenoj 18) saukupno 122 fotog...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec