• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Najave i pozivi

5. POHOD „TRAGOM VITEZOVA IVANOVACA“

karta tvi

DATUM: Četvrtak, 25. 06.2015.

ORGANIZATOR: „Planinarski klub Ivanec“ Ivanec

OKUPLJANJE: Ivanec, parking kod tržnice, 08.00 h, odnosno u 10.00 h za sudionike kraće varijante

KOTIZACIJA: 20 kn, plaća se na početku pohoda, osigurava ručak na lokalitetu Šumi

„Planinarski klub Ivanec“ povodom dana grada Ivanca, odnosno u četvrtak 25.06.2015., po peti puta organizira planinarski pohod „Tragom vitezova Ivanovaca“, koji se temelji na povijesnim dokumentima o Ivanovcima, odnosno životu i zbivanjima, a kojima u krajnjem slučaju možemo zahvaliti i na samom današnjem imenu grada Ivanca i ponosne Ivanščice. Samim pohodom želja nam je podsjetiti na naše drevne pretke i osnivače svega što danas ovdje imamo, a samim tim djelovati i edukativno i rekreativno, a u krajnjem slučaju doprinijeti jednom potpuno novom načinu obilježavanja dana grada, i na taj način pojačati turističku ponudu grada ljudima željnim prirode, avanture i druženja.

Pohod se proteže obroncima Ivanščice, započinje kod Puste Bele, a završava u Ivancu, nakon ručka i odmora na lokalitetu Šumi. Okvirna dužina puta je oko 20 km, a predviđamo i kraću verziju, već prema mogućnostima sudionika. Pohod omogućuje dvije varijante:

  • I varijanta ( Pusta Bela –Šumi) zahtjevnija, planinarska
  • II varijanta (Šumi –Ivanec)- laka, rekreativna.

I varijanta-OPIS (organiziran prijevoz iz Ivanca od 08.00 sati):

Zahtjevnija zbog dužine puta, uspona i silazaka (visinska razlika 100-300m) i hoda od 5-6 sati, uz odmore. Početak u Belskom dolu, nastavak puta do Seljanca, uspon uz Seljanečki dol (potok u guduri između dva impozantna vrha – brijega Velike Zije (422m) i Velikog Krušljevca (511m)). Nastavljamo put do planinarske kuće Lujčekova hiža na Pokojcu. Poslije kraćeg odmora, nastavak puta preko Pisane pećine do Lovačke kuće Glavčica. Grebenskom varijantom pokraj kampa Javorja dolazimo na cestu na hrptu Male Ivanščice i njome lijevo do Prinščaka. Silazak desno uz potok do slapa i potoka Šumi. Krasan krajobraz, livade, slap i kaskade. Odmor, ručak, druženje zajedno s sudionicima iz kraće varijante (rekreativne), te u popodnevnim satima odlazak prema Ivancu. Relacija: Beli zdenci, Prigorec (INFO-punkt PKI), te dalje dvije varijante: cestom(pješice ili vozilima), ili isključivo pješice, odnosno, prvo usponom na vrh Dubovci (470m)-kapela Sv. Duha i nastavak puta do ivanečkih jezera, te dolazak u centar Ivanca.

II varijanta -OPIS (organiziran prijevoz iz Ivanca od 10.00 sati):

Lagana, rekreativna, polazak oko 11.00 sati, trasom „Ivanečke planinarske obilaznice“ iz Željeznice, do potoka Šumi, te uspon na livade gdje slijedi druženje s ostalim sudionicima, te kasniji zajednički odlazak u Ivanec. Dionica predviđena mladeži i sudionicima slabije kondicije u trajanju od oko 2-3 sata.

SATNICA:

  • 08.00 okupljanje u Ivancu, organiziran prijevoz za I varijantu
  • 09.00 okupljanje u Belskom dolu, početak pohoda ( puna trasa)
  • 10.00 okupljanje u Ivancu, organiziran prijevoz za II varijantu
  • 11.00 okupljanje u Željeznici (sudionici kraće varijante)
  • 13.00 dolazak na lokalitet Šumi, ručak, popodnevna zabava uz živu glazbu ili
  • 15.00 polazak za Ivanec
  • 17.00 dolazak u centar Ivanca

Pješačenje, uživanje u prirodi, skriveni lokaliteti i manje poznati dijelovi Ivanščice, jedinstveni pogledi, potok Šumi kao jedinstveni biser sačuvan u dubinama Ivanščice, sve povezano kroz jedinstvenu povijest i mistiku drevnih Ivanovaca. Vinogradi, kleti, vuglenice iz Željeznice… Sudionicima iz drugih krajeva u svakom slučaju daje mogućnost stvarnog uvida u prošlost i sadašnjost života Ivanca i Hrvatskog zagorja, kroz prezentaciju raznih udruga u centru grada, uživanje u hrani i vinima karakterističnim za sjeverozapad Hrvatske.

Postoji i mogućnost organiziranog smještaja, noćenja (hoteli, šatorsko naselje, jednostavan smještaj u sportskoj dvorani…), a time se otvara i varijanta nedjeljnog uspona na vrh Ivanščice (1061m), organiziran obilazak „Ivanečke planinarske obilaznice“, ili opet posjet nekoj od obližnjih gora u bližoj ili daljoj okolici ( Ravna gora, Strahinjščica, Čevo…), ili gradova i dvoraca ( Trakoščan, Varaždin), što zaokružuje jedinstven posjet Ivancu i Hrvatskom zagorju.

Kontakt brojevi, informacije i najave:
Tomislav Friščić 098/9288413
Stjepan Kuštelega 091/7634655
INFO-punkt 042/782-992

www.pk-ivanec.hr

Radujemo se Vašem dolasku!

 

NANOS – vrh Pleša (1262m)

NEDJELJA, 28.04.2024. Polazak: Varaždin u 04.30 sati (parkiralište kod groblja), Ivanec u 05.00 sati (ispred prostorija kluba),Lepoglava u 05.15 sati Nanos je visoki kraški greben smješten n...
Pročitajte više

Natječaj – Najbolja planinarska fotografija u 2023.

Ovaj natječaj organiziramo s ciljem da omogućimo članovima Kluba i ostalim zaljubljenicima u planine da prezentiraju svoje viđenje planina i prirode. Iako se i prije dosta fotografiralo, digitalna...
Pročitajte više

JUŽNI VELEBIT – Sveto brdo ( 1751 m)

NEDJELJA, 08.10.2023. Velebit i Sveto brdo imaju posebno značenje u povijesti PKI. Naime, prije 13 godina, u sklopu pohoda „Tragom zbjega lovinačkog kraja“ organiziran je i 1. društveni izlet o...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec