• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti visokogorske sekcije

Veliki vrh (Karavanke)

24

Karavanke, najdulje slovensko gorje, preko 120 km u daljinu od istoka prema zapadu. Košuta, 10 km dugi masiv, s 6 velikih vrhova preko 2000 m, od kojih smo mi izabrali Veliki vrh (Hochturm) s visinom od 2088 m.

Planina koja kao i mnoge druge u Sloveniji pokazuje dva potpuno različita lica. Sa sjevera izrazito strma i stjenovita, s juga razmjerno položena. Željeli smo je upoznati u potpunosti. Uspon iz pravca planine Korošice, dakle sa sjevera, po “plezalnoj poti”, silazak na jug, do Doma na Kofcah (1488 m), te dalje spust do domaćinstva Matizovec i kombi vozila. Savršen dan, rijetko viđena prilika za vidicima daleko u daljinu. Od Grossglocknera i Ankogela u Austriji, do Triglava i Kamniško-savinjskih Alpi kao na dlanu. Uspon? S južne strane jednostavno dostupna planina, praktično za svakoga tko ima bar nešto kondicije u nogama. Sjeverni prilaz je potpuno drugačija priča. Očito se baš i ne koristi previše, tako da sam našao razmjerno malo komentara o njoj. Ostaje dojam da je puno teža od nekih pravaca u Alpama, koji se puno više koriste, a koji su mi se činili puno jednostavnijim. U praksi, recimo ovdje nitko ne navodi komplet za samoosiguranje (po meni treba), dok na nekim stazama kao treba, a po meni opet ne. Možda radi snijega (oko 20 cm), osobito na gornjem strmom dijelu, gdje ne postoje sigurnosne naprave, staza je bila istinski užitak za svakog planinara željnog adrenalina i „pravog” uspona. Ostaje za pohvaliti i Dom na Kofcah koji zaista pruža potpuni užitak, kako kao izvanredan vidikovac po lijepom vremenu, tako i izvrsnom i obilnom ugostiteljskom ponudom, te gostoljubivošću, koja nikog neće ostaviti gladnog i žednog, odnosno punog impresija prilikom posjeta ovoj prelijepoj planinarskoj destinaciji za sve apetite!

Foto: Zdenko Horvat, Nenad Novak

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec