• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

San o 4000 …

001

Monte Rosa, svojevrsni europski Tibet, visoravan na preko 4000 m, dodatno okružena vrhuncima raznih visina, težina, smjerova uspona… Možda najlakše, ako to uopće postoji, mjesto za „dohvatiti“ čarobnih 4000 m. Unatoč žičarama, koje u svakom slučaju puno pomognu, planinarskim domovima, ima ovdje opet dosta „muke“, iskustva, znanja, tehnike, fizičke pripreme, svega onog što čini visokogorski uspon. I sve to, na kraju, opet nikome tko se prvi puta zaputi, ne garantira uspjeh. Ako je i savršeno vrijeme, visina jednostavno ne dozvoljava i samo vreba lakovjerne… Umor, glavobolja, vrtoglavica… Vremena za prilagodbu je malo, a visina te tjera, traži, vuče.

U devet godina, PKI je već treći puta ovdje. Ima nas veterana, ima koji su drugi puta ovdje, većini je to prvi susret  s ovim gorjem i općenito tim svijetom visina. Sve je tu, kao nekada, kao u poznatoj baladi. Čovjek mijenja svijet, prilagođava ga sebi, sad je pitanje koliko je to u skladu s prirodom i što ona o tome misli.  Čovjek mijenja i utječe na planine! Alagna je ljepša, novi kružni tokovi za lakši dolazak, još više cvijeća, čini se i još više turista. Sve je puno, prepuno, nova mjesta za parking i opet sve je puno. Žičare voze punim kapacitetom, više i dalje no ikada. Nove ski staze, izmjenjeni putevi, ali i nove sajle, nova užad.  

I dom Gnifetti se izmjenio. Pun kao nikada. Novi domari, novi uvjeti. Za iskaznicu se više ne pita i nikoga nije briga. Nekada se dalo spavat i za 6 eura, sada je to „malo“ više. Platiš 50 eura, ali imaš i doručak! Sobu možeš sanjati, madrac, pod u dnevnom boravku i u biti i nije tako loše. Spavao sam i na puno gorem. Ledenjak je isti, ne primjećujem promjene, nestane sunca i u času si u zimi. Neke se stvari ipak ne mijenjaju. Ustaneš, kreneš, i to je to. Ili ipak, to nije tako. Ovo nisu normalni uvjeti, ovdje je čovjek ipak stranac. Ljepota često može biti varljiva, privlačna, nedužna. Rekli bi, prolazna. Priroda i vrijeme se promjeni u trenu, čovjek postane samo točka u bjelini. To je ono, što ne možemo pobijediti i promjeniti. Mislimo da možemo promjeniti planinu, ali to je zabluda. Ona je u biti ta koja mijenja nas. Traži od tebe ono najbolje, najljudskije, razotkriva u tebi ono najgore. Test izdržljivosti, test osobnosti. San o 4000 metara i svijet gdje bjelina dotakne nebo i zvijezde! 

„Planinarski klub Ivanec“, Monte Rosa 2019, Zlatko Grabarić, Marko Petek, Božidar Kljunić, Davor Pavleković, Božidar Šoštar, Stjepan Kuštelega, Duško Vitez, Tomislav Friščić. 

Tomislav Friščić

Planinarska noć

Već tradicionalno ovaj vikend održali smo 13. Planinarsku noć u restoranu BVB. Kako i to biva u ležernoj atmosferi prisjetili smo se ovogodišnjih uspona u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Maroko…...
Pročitajte više

VJEŽBA PRVA POMOĆ U PLANINAMA

Vježba prve pomoći koju su održali studenti medicine iz Zagreba Martin Bobek, Jakov Kožić i Mislav Pečnik u prostorijama kluba. Obnova znanja na neposredan i vrlo pristupačan način kako i čime ...
Pročitajte više

„IVANEČKO PLANINARSKO MARTINJE“

SUBOTA, 4. STUDENI 2023., IVANEC - IVANŠČICA Pozivamo sve članove, planinare, prijatelje i simpatizere, da već tradicionalno u organizaciji „PKI“, zajedno proslavimo ovaj narodni običaj u plani...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec