• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Samo je jedna Dinara!

IMG 4703

Svako brdo, gora, planina, za planinara uvijek ima neku posebnu draž i zadovoljstvo. Ako stvarno volite prirodu, uvijek nađete neku posebnost i zanimljivost. Ako je opet riječ o najvišem vrhu neke države, u tom slučaju ništa više nije potrebno. U Hrvatskoj, to je Dinara, iako na žalost, čak i sudionici kvizova to još uvijek ne znaju.

Ona je najviša i biti na njenom vrhu tih nekoliko trenutaka ,minuta, uvijek je nekako poseban osjećaj. Osobito ako se zna da za uspon na Dinaru treba dobro napregnuti noge, pripremiti dosta vode i u ovo doba godine, osobito se dobro zaštititi od sunca. Zbog toga je i zadovoljstvo, a i vlastiti ponos veći, jer Dinara je ujedno i vrlo raznolika i samim tim i izuzetno zanimljiva planina. Nakon nekih 4 sata uspona i nešto manje za silazak, vjerojatno je svakom za taj dan dosta planinarenja, a emocije i ljepote planine zauvijek ostaju u vremenu poslije, kao i najbolja pozivnica za povratak ili opet poziv svima, da je svakako jednom trebate posjetiti.
Ove godine, iskoristili smo priliku i izvršili uspon na Veliku Duvjakušu (1708m) i još jednom shvatili da u planinarstvu uvijek postoji nešto novo i neistraženo, a opet tako zanimljivo. Vrh koji je tek od prije koju godinu uvršten u HPO. Po meni potpuno nezasluženo, jer osim za po Hrvatsku zavidnoj visini, i izvrsnom vidiku, opet ima mnogo toga za pokazati i to je zasigurno jedna od planinarskih destinacija koja će tek dobivati na popularnosti. Za naš kraj je osobito značajna, jer je upravo na tom području, kao i na samoj Duvjakuši, slavna 7. Gardijska brigada ispisivala neke od najznačajnijih dijelova Hrvatske povijesti i državotvornosti. Osim spomenika poginulim braniteljima na samom vrhu, u neposredenoj blizini nalazi se i vrlo lijepa planinarska kuća „Puma“ koju održavaju članovi „Dinarida“ iz Splita. Nakon nekih 4 sata uspona, svakom će posjetiocu pružiti neophodni odmor, ali i mogućnost uspona na vrhove u neposrednoj okolici, kao na npr. Troglav koji se nalazi u BiH, a koji su mnogi još donedavno smatrali najvišim vrhom Hrvatske. Dinara već ima svoje sljedbenike, ali isto sam tako siguran, da i Velika Duvjakuša postaje samo je još jedan dobar razlog više, da prije ili kasnije posjetite ovaj dio Hrvatske!

Foto: T. Blum. M Petek, T, Gotić i T Friščić

FOTO NATJEČAJ 2023

PK Ivanec organizirao je foto natječaj koji je trajao od 01.11. do 08.12.2023.godine.Na foto natječaju 2023. sudjelovalo je 36 autora (u klupskoj kategoriji 18 i u otvorenoj 18) saukupno 122 fotog...
Pročitajte više

VJEŽBA PRVA POMOĆ U PLANINAMA

Vježba prve pomoći koju su održali studenti medicine iz Zagreba Martin Bobek, Jakov Kožić i Mislav Pečnik u prostorijama kluba. Obnova znanja na neposredan i vrlo pristupačan način kako i čime ...
Pročitajte više

POZIV NA UČLANJENJE U „MLADE PLANINARE“ ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024. GODINU

„Planinarski klub Ivanec“ od samog svog osnutka 2010. godine pridaje osobitu br...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec