• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti visokogorske sekcije

Mont Blanc

31

“Visoko, tamo negdje u modrom nebu, stoji monarh, odmaknjen od svega, svjestan svoje veličine, snage i nedodirljivosti… Kao magnet vabi već stoljećima krhka ljudska bića, da puze u svojoj istinskoj nemoći po njegovim bijelim i ledenim plečima, u biti dopuštajući tek odabranim da stupe na VRH njegove krune, da bar na nekoliko trenutaka u istjecanju pješčanog sata osjete, taj beskraj, istinski ushit…!!!”


Nevjerojatna 4 dana, iza kojih koje stoje potoci i rijeke znoja, studija i priprema raznih vrsta, lijepih i teških trenutaka, za još teže odluke, nagrađenih usponom svih 8 članova tima na „krov” one stare Europe, na 4810m, na najviši vrh Alpa, san tisuća planinara, alpinista, avanturista svih vrsta iz doslovno svih kutaka ovog našeg svijeta. Uspjeh, koji umalo da se zbog konstantno lošeg vremena i nije trebao odvijati, bar ove godine, pa sve do dramatičnog uspona po izrazito jakom vjetru, magli i extremno niskim temperaturama, koji su dozvolili zadržavanje na samom vrhu od nekih skromnih 10-tak minuta. Dovoljno za povijest, za stoljetno ivanečko planinarstvo, za rijedak slučaj i u Hrvatskim okvirima da cijela ekipa, odnosno oba naveza kao jedan, uspiju u usponu na VRH, na čast i slavu svih članova PLANINARSKOG KLUBA IVANEC! Možda je to najbolji dokaz one istinske zrelosti i iskustva ove generacije planinara, stjecane godinama na vrelini i hladnoći planina diljem Hrvatske, Slovenije, Evrope, da ustraju na svim ovim naporima i iskušenjima, kako same planine, tako i gužvi, strahova i strepnji, spavanja pod stolovima u planinarskim domovima, dugog putovanja… Dani od noći 10 kolovoza 2011. godine, putovanja kroz Sloveniju i Italiju do Chamonixa, uspona do doma Tete Rouse, odnosno 11. kolovoza do doma Gotuer, po rijetko lijepom vremenu. No, već večernji sati, nagovještavaju promjenu vremena, tako da se u prvim satima toga sada već povijesnog 12. kolovoza, odlazi u neizvjesnu noć po sve jačem vjetru, koji našu ekipu, unatoč brojnim odustajanjima drugih naveza iz cijeloga svijeta, ne sprečavaju da u 8 sati i 10 minuta, slavodobitno razviju zastave naše domovine i voljenog kluba na najvišem vrhu Alpa. Silazak, koji je po mnogim i teži dio priče, prolazi na svu sreću bez problema i vrlo brzo,opet potvrđujući izvrsnu kondiciju i izdržljivost, tako da se već oko 18 sati nalazimo u sigurnosti kampa i doline, pomalo nesvjesni vlastitog uspjeha. Jedna od najljepših noći u životu svakog od nas, samo je još uljepšana s 13. kolovozom i razgledavanjem Chamonixa, istinske kolijevke planinarstva i alpinizma.
“Inje i led što se nemilice nakupljaju po svim dijelovima naše opreme, hladnoća koja ipak nemilice prodire prema kostima, nikako ne mogu pokvariti taj tako dobar osjećaj da stojim tako visoko, da na obzoru ne postoji ništa više od mene, pogled koji dokazuje da su svi nebrojeni alpski vrhunci sada ispod nas, da ne postoji ništa više u ovom dijelu svijeta na što se mogu bar metar popeti, stati… Kroz urlik vjetra iz ledenog snijega, podižem cepin, dižem ga najviše što mogu u vis, čvrsto ga držim u ruci, dižem pogled u smjeru oštrice, u plavo nebesko prostranstvo, tamo negdje, gdje prikrivene leže zvijezde… To je to!!! Mont Blanc 4810 m, Alpe, 12. kolovoz 2011. godine, 08 sati, 10 minuta!”

Članovi ekipe “Mont Blanc 2011.”: Božidar Šoštar, Josip Lazar, Stjepan Kuštelega, Duško Vitez, Boris Žuliček, Zdenko Horvat, Ivan Mudri, Tomislav Friščić.
Uz neizbježnu potporu i donacije sponzora: “Ivančica” tvornica obuće Ivanec, IMI-Ivanec, Euroherc osiguranje, Grad Lepoglava, Kartonaža-Ivanec, HEW-Ivanec, PAK-plus, Čakovec, SIPKO-Čakovec, MIPCRO-Ivanec, CHIBO-Ivanec, ITD-Ivanec, IVKOM-Ivanec, Radio 92,8-Ivanec…kojima se najsrdačnije zahvaljujemo!

Foto: Zdenko Horvat, Duško Vitez

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2023 | Planinarski klub Ivanec