• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti mladeži

Mladi planinari PK Ivanec na Snježniku i Zelenom viru

image002

Planinarske sekcije mladeži iz OŠ Ivanec, OŠ Kamenica i OŠ Klenovnik sudjelovale su u nedjelju, 2. lipnja 2019. na zajedničkom izletu u organizaciji Planinarskog kluba Ivanec. Ciljevi ovog izleta bili su obilježavanje Svjetskog dana zaštite čovjekove okoline (5.6.) i Dana zaštite planinske prirode Hrvatske (8.6.), upoznavanje drugih planinara, zajedničko druženje i uživanje u prirodnim ljepotama planine Snježnik i gorske Hrvatske.

Planinari su na izlet krenuli u jutarnjim satima i nakon nekoliko sati vožnje autobusom stigli su na Platak odakle je započeo uspon na Snježnik. Za oko sat i pol stigli su do vrha. Snježnik (1505 m) je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. Planinare nije omeo vjetar u druženju, okrjepi te uživanju u pogledu na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev. Uspon i silazak kao i cijelo vođenje osiguravali su iskusni i licencirani vodiči Planinarskog kluba Ivanec kao i pratnje iz škola. Po silasku s vrha slijedio je odmor u planinarkom domu na Platku, a u poslijepodnevnim satima vožnja do Skrada i obilazak Zelenog vira i kanjona Vražji prolaz.
Bila je to prilika djeci, a i odraslim članovima upoznati prirodne ljepote Hrvatske. Tako su doznali da područje Zelenog vira pripada u kategoriju zaštićenog krajobraza i da je Zeleni vir (345 m) snažan izvor u dnu plitke spilje. Ime je dobio po smaragdno-zelenoj boji vode jezerca čiji se izvor u spilji i ne primjećuje. Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale izgrađene 1921. godine koja je ujedno i prva hidrocentrala sagrađena u Gorskom kotaru. Poseban doživljaj bila je šetnja kanjonom Vražji prolaz. Kroz uski kanjon teče i probija se potok Jasle nad kojim su napravljeni mostići i stepenice na metalnim nosačima. Put kroz tu bučnu stihiju završava podno ulaza u spilju Muževa hišica, malu špilju u kojoj se nekada stanovništvo skrivalo pred Turcima.
Osim mladih planinara iz spomenutih škola na izletu su bila i druga djeca u pratnji svojih roditelja kao i odrasli planinari. Mladi planinari izletom su završili planinarsku školsku godinu. Proveli još jedan dan daleko od računala, tableta i televizije. Pametni telefoni koji su imali sa sobom poslužili su za snimanje fotografija i brojanje koraka… Povratak doma bio je u večernjim satima.
Izlet je realiziran djelomičnom potporom vijeća za kulturu Grada Ivanca, te nesebičnom donacijom poduzeća „TMT“ Čakovec i „MIPCRO“ Ivanec.

Međunarodni dan planina – OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec

Međunarodni dan planina svake se godine obilježava 11. prosinca, a mladi planinari OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec, ove subote, 18. prosinca, Dan planina obilježili su pješačenjem Ivanečkom planinars...
Pročitajte više

Međunarodni dan planina

U subotu 11. prosinca 2021. godine, mladi planinari iz OŠ Klenovnik obilježili su Međunarodni dan planina pješačenjem po Ivanečkoj planinarskoj obilaznici. Pješačenje je organizirano u suradnji s ...
Pročitajte više

Pripreme za novu školsku godinu

Održan je sastanak sa voditeljima mladih planinara u OŠ: Ivanec, Višnjica, Maruševec, Klenovnik i II OŠ Varaždin u prostorijama kluba u Ivancu. Sa dnevnim redom: Osvrt na rad u protekloj šk...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2022 | Planinarski klub Ivanec