• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti visokogorske sekcije

Marmolada (3342 m) – Kanin (2587 m) ili dama i osam patuljaka

Ovogodišnji visokokogorski uspon PKI, po mnogočemu je bio različit od svih dosadašnjih, a kao takav će opet i biti zabilježen u kratkoj, ali i izuzetnoj povijesti kluba.

Naime, po prvi puta smo spojili dvije planine, dva vrha u dva susjedna, ali odvojena dijela Alpi. Riječ je o Dolomitima i Julijskim Alpama, odnosno o Marmoladi koja upravo u svojem vrhu Penia od 3342 m nosi titulu najvišeg vrha, dok je Kanin (2587m) planina nekako više poznata prijateljima skijanja, a nekako neopravdano, manje planinarima, iako je riječ o jednom od najviših vrhova Julijskih Alpi. Dva vrha, dva svijeta i sve ono što u Alpama čini lijepo ( ledenjaci, snijeg, nevjerojatni pogled, penjanje, ferate…) i sve ono što Alpe na žalost danas čini jednim od najugroženijih planinskih dijelova na svijetu ( devastirana i uništena priroda radi profita bilo zbog skijališta, turizma i hidro potencijala). S druge strane, upravo ta dva vrha pružila su i sve ono što svakog planinara vuče u planine. Dovoljno visine, izvrstan vidik, hod po ledenjaku, pa opet penjanje kroz stijenu, kao u slučaju Marmolade ili Kanin koji je kroz svoju feratu Julija, pokazao svu draž i adrenalin za sve one koji uživaju upravo u ovakvim vrstama prilaza na planinske vrhove. Ono što je posebno u cijeloj ovoj avanturi je i činjenica da je po prvi puta u svemu tome sudjelovala i jedna žena, a riječ je o Mirjani Dolovski. Ne samo da je sudjelovala, već će ostati zabilježena i kao prva žena koja je uspješno u društvu svojih kolega popela na jedan vrh viši od 3000 metara. Isto tako, u stilu starih „vetarana“, drugi dan je uspješno ispenjala i vrh Kanina. Ferata Julija, nosi žensko ime, a u svemu tome ima i neke simbolike, jer godinama su neki „zli jezici“ tvrdili da hodamo prebrzo i da su nam visokogorske ture prenaporne. Možda i jesu, a isto tako onda i nisu takvi muškarci ili planinari kakvima se hvale, jer eto i jedna „sitna“ žena konačno je to sve demantirala. Isto tako, svima ostalima ženama u klubu otvorila je vrata nade, da se uz prvenstveno puno volje, apsolutno sve može. Dolomiti, Julijske Alpe, jedna dama, osam „patuljaka“, ljeto 2015.

 

Fotografije: Mario Dolovski i Tomislav Friščić

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec