• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Novosti

Dolomiti – Julijske alpe

ZS1 1171

Planinarski klub Ivanec u subotu i nedjelju organizirao je izlet godine u Dolomite koji se nalaze u Italiji, iznad gradića Masserine i u slovenske Julijske alpe.


Na izletu je bilo ukupno 25 članova podijeljenih u dvije grupe, tj. kondicijski spremnija grupa od ukupno 11 članova PK Ivanec prvog je dana izvršila uspon feratom na vrh Monte Paterno, nadmorske visine 2746 metara u trajanju od 6 i pol sati dok je druga grupa, tzv. rekreativna grupa dan iskoristila za šetnju u podnožju glasovite Tre Cime koje su simbol talijanskih alpi i preko vikenda ih posjeti nekoliko tisuća posjetitelja iz mnogobrojnih zemalja svijeta.
Nakon zajedničkog noćenja u planinarskom domu Klementina Juga u Lepeni u nedjelju je fizički spremnija grupa od 10 članova izvršila uspon do planinarskog doma na Krnskim jezerima (1391 m), posjetila predivno Krnsko jezero i nastavila uspon prema Komni, nadmorske visine 1520 metara te se spustila do slapa Savice dok je druga grupa posjetila Vršić, nadmorske visine 1611 metara i zadržala se u posjetu u obližnjim planinarskim domovima na prijevoju Vršić, zatim je bila na izvoru Soče i Bohinjskom jezeru.
Nakon provedenog dvodnevnog izleta u planinama Italije i susjedne Slovenije, planinari su se puni emocija i predivnih utisaka u kasnim satima vratili natrag kući.
(Nikola Nišević)

Planinarski raj!

Za života vidjeti i osjetiti čari raja, a drugi dan se opet živ probuditi u ovom našem manje ili više sretnom životu. Da li je moguće? Vjerojatno ne, osim ako ste planinar ili se jednostavno bar tako osjećate. Ako se nikad niste zbog nečeg uzbudili, uzbudit ćete se. Ako mislite da niste u stanju napisat tri suvisle riječi, a kamoli pjesmu, napisat ćete je. Ako ne znate pjevat, propjevat ćete. Jednostavno, ako se nikad kao planinar još niste osjetili istinski sretno, dođite u Dolomite i pogledajte kako izgleda raj za planinare! Nisu bitni vrhovi, njihova imena i visine, ali sve ono što čovjek može ikad pročitati i vidjeti o Alpama ili općenito o planinama, sve je ovdje. Vrhovi, pašnjaci, planinarski putovi, domovi i nepregledne rijeke planinarskih hodočasnika. Staro i mlado, starci i male bebe, rekreativci, planinarski početnici i iskusni planinski vukovi, penjači, ljubitelji ferata, fotografi, svi oni ovdje traže svoj dio zadovoljstva.Nebrojeni narodi iz svih kutaka svijeta, sve boje kože, a kod svih isti osjećaj. Ako netko misli da je rat zbog bilo čega pametna stvar, onda treba takođe ovdje doći i objasniti zbog čega je bilo potrebno ovdje u visinama i takvoj ljepoti prirode, proizvesti toliko ljudske patnje i tragedije. Gotovo sto godina kasnije, gotovo iz svakog kamena kojeg su klesale i kopale ruke patnika, iz svih onih bunkera i kaverni u srcu planina, iz onih trulih greda i ostataka bodljikavih žica i raznog ratnog materijala, čuje se vapaj zbog ljudske gluposti i propasti čitave jedne generacije mladih ljudi.
Monte Paterno (2744m), u stvari je bio šlag na tortu, dva lijepa i besprijekorno osigurana puta, kako to i ime kaže puna „željeza”, ali i adrenalina onih koji žele na vrh. Po ferati De Luca – Innerkofler gore, po ferati preko zapadnog grebena dolje. Panorama koja se ne može opisati riječima.
Drugi dio priče odvijao se u Julijskim Alpama, u okruženju Trente, Soče, Vršiča, Bohinja… Puno poznatiji kraj za mnoge Hrvate koji unatoč rijekama turista koji svake godine hrle na more, svake godine uporno odlaze u suprotnom smjeru. Pješačka ruta od Lepene, preko Krnskog jezera do Komne, odnosno do Savice, nešto najljepše što može pružiti ljeto u Julijskim Alpama, a opet bez uspona na neki od planinskih „kolosa” u ovom dijelu. Opet na svoj način lijepo i slikovito, tura 4 planinarska doma, pješice povežete dva različita dijela Slovenije, dotaknete dvije rijeke.
Planine, povijest, dobro društvo, svježina Alpa, uz malo sreće i u čudljivom ljetu lijepog vremena,dovoljno u svakom slučaju da nakon što se slegnu emocije i u neka buduća vremena tijekom ove godine, sa sjetom pogleda na fotografije, i ovogodišnji izlet godine, onako u tišini, samo za sebe reče „VIVA LA VITA”!
(Tomislav Friščić)

Foto: Marijan Friščić, Nenad Novak, Zoran Stanko

Planinarska noć

Već tradicionalno ovaj vikend održali smo 13. Planinarsku noć u restoranu BVB. Kako i to biva u ležernoj atmosferi prisjetili smo se ovogodišnjih uspona u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Maroko…...
Pročitajte više

„IVANEČKO PLANINARSKO MARTINJE“

SUBOTA, 4. STUDENI 2023., IVANEC - IVANŠČICA Pozivamo sve članove, planinare, prijatelje i simpatizere, da već tradicionalno u organizaciji „PKI“, zajedno proslavimo ovaj narodni običaj u plani...
Pročitajte više

PLANINARSKO MARTINJE U IVANCU

Planinarski klub Ivanec po 12 put je u suradnji sa restoranom BVB organizirao planinarsko Martinje.Već više od deset godina, mnogobrojni planinari iz čitave Hrvatske uživaju u „Planinarskom Martin...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec