• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti sekcije društvenih izleta

Dinara – Kijevski Bat 2014

10628056 1545638145658485 5820919450093705130 n

 

U nedjelju, 24.8.2014. u organizaciji Planinarskog kluba Ivanec, četrnaestero planinara sudjelovalo je u izletu na Dinaru i Kijevski Bat.
Osmero njih popelo se na vrh Dinare – Sinjal, a šestero na vrh Kijevskog Kozjaka – Kijevski Bat.

Planina Kijevski Kozjak sa svojim najvišim vrhom Bat 1206 m nadmorske visine, smjestila se nasuprot Dinare. Ovaj vrh planinari najčešće nazivaju Kijevski Bat, jer se nalazi iznad sela Kijeva. Veličanstven pogled s vrha Bata pruža se na cjelokupan bedem Dinare, Prominu, mitski Velebit, Šibenski akvatorij, Svilaju i Peručko jezero.
Planinari Andreja, Sanja, Marinko, Jura, Ankica sa vodičem Tomislavom, uspon na Kijevski Bat započeli su u kod škole u Kijevu oko 9:00 sati.
Laganim hodom po starom seoskom putu, asfaltnom cestom, zatim travnatim proplankom stigli su do ograđenog uzgajališta divljih životinja. Na ulazu i izlazu iz uzgajališta potrebno se bilo uspeti se na metalne ljestve. Ulaskom u uzgajalište vidjeli su predivnu sliku kako šetaju mufloni, srne, jeleni lopatari…
Put od Kijeva do vrha je križni put, a sastoji se od 14 postaja obilježenih križevima. Na početku šumske staze postavljen je prvi križa, a veliki 9 metarski križ nalazi se ispod samog vrha.
Do vrha, sasvim laganim hodom i uz nekoliko stajanja došli su oko podneva. S vrha u dubinu sjeverno i istočno spušta se stijena visoka oko 150 metara. Dan je bio sunčan pa se pružao prekrasan pogled na selo Kijevo, na cijeli greben Dinare, Troglav sve do Kamešnice, Peručko jezero i Svilaju, na Prominu, Petrovo polje i Drniš, Knin i vrhove Velebita.
Nakon odmora i uživanja u pogledu, krenuli su natrag prema autobusu, Spomenimo da su trojica planinara iz Hpd Pusti Lobor i jedan član Hpd Ravna gora izvršilii uspon na najviši vrh Hrvatske – Sinjal, s vodičem grupe Borisom Žuliček.

Fotografije: Davor Maračić, Tomislav Gotić i Igor Krajnik (Lobor)

Pohod na Jeruzalem

Članovi Planinarskog kluba Ivanec i ove godine sudjelovali su na pohodu na Jeruzalem u organizaciji PD Ljutomer, 8. veljače, srijeda  u Sloveniji je praznik, Dan kulture, a za planinare prilika za...
Pročitajte više

Advent iz bajke

Kiša, sivilo i vjetar, mokri pločnici, nekako postaje klasika svakog prosinca, pa tako i svega onoga lijepoga što svake godine očekujemo u vrijeme Božića… Slike su jedno, fotografije su drugo,...
Pročitajte više

Zima, Alpe, Debela peć

Balkon Julijskih alpi Debela peć. Iako nam zima nije svima draga i ona ima svoje čari. Kad je sve bijelo proviruju samo neki vrhovi, a dolina prekrivena oblacima jednom riječju neopisivo. Ne...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2023 | Planinarski klub Ivanec