• Kontaktirajte nas:
  • 091 763 4655 (Stjepan Kuštelega)

Planinarski klub Ivanec

Aktivnosti sekcije društvenih izleta

Dinara – Kijevski Bat 2014

10628056 1545638145658485 5820919450093705130 n

 

U nedjelju, 24.8.2014. u organizaciji Planinarskog kluba Ivanec, četrnaestero planinara sudjelovalo je u izletu na Dinaru i Kijevski Bat.
Osmero njih popelo se na vrh Dinare – Sinjal, a šestero na vrh Kijevskog Kozjaka – Kijevski Bat.

Planina Kijevski Kozjak sa svojim najvišim vrhom Bat 1206 m nadmorske visine, smjestila se nasuprot Dinare. Ovaj vrh planinari najčešće nazivaju Kijevski Bat, jer se nalazi iznad sela Kijeva. Veličanstven pogled s vrha Bata pruža se na cjelokupan bedem Dinare, Prominu, mitski Velebit, Šibenski akvatorij, Svilaju i Peručko jezero.
Planinari Andreja, Sanja, Marinko, Jura, Ankica sa vodičem Tomislavom, uspon na Kijevski Bat započeli su u kod škole u Kijevu oko 9:00 sati.
Laganim hodom po starom seoskom putu, asfaltnom cestom, zatim travnatim proplankom stigli su do ograđenog uzgajališta divljih životinja. Na ulazu i izlazu iz uzgajališta potrebno se bilo uspeti se na metalne ljestve. Ulaskom u uzgajalište vidjeli su predivnu sliku kako šetaju mufloni, srne, jeleni lopatari…
Put od Kijeva do vrha je križni put, a sastoji se od 14 postaja obilježenih križevima. Na početku šumske staze postavljen je prvi križa, a veliki 9 metarski križ nalazi se ispod samog vrha.
Do vrha, sasvim laganim hodom i uz nekoliko stajanja došli su oko podneva. S vrha u dubinu sjeverno i istočno spušta se stijena visoka oko 150 metara. Dan je bio sunčan pa se pružao prekrasan pogled na selo Kijevo, na cijeli greben Dinare, Troglav sve do Kamešnice, Peručko jezero i Svilaju, na Prominu, Petrovo polje i Drniš, Knin i vrhove Velebita.
Nakon odmora i uživanja u pogledu, krenuli su natrag prema autobusu, Spomenimo da su trojica planinara iz Hpd Pusti Lobor i jedan član Hpd Ravna gora izvršilii uspon na najviši vrh Hrvatske – Sinjal, s vodičem grupe Borisom Žuliček.

Fotografije: Davor Maračić, Tomislav Gotić i Igor Krajnik (Lobor)

Adventski izlet Katschberg

Visoko u planinama, usred netaknute prirode, snijegom prekrivena čeka vas adventskačarolija. Da vas ponese Božić kakav je nekad bio. Doživjeli smo to ovog vikenda u Austriji Katschberg na 1750m...
Pročitajte više

Sveto brdo

Sveto brdo (1751m), drugi po visini vrh Velebita, vrh koji je bio mjesto prvog organiziranog uspona od osnutka PKI, kao takav uvijek ima posebno mjesto u našim srcima i mislima…  Zbog raznih okoln...
Pročitajte više

Senjsko Bilo – izlet

Nedjelju 03.03.2023.godine. Organiziran je izlet na Sjeverni Velebit (Senjsko Bilo) prilikom kojeg su posječeni vrhovi Jadičeva Plan i Korenski vrh u okviru obilazaka KT HPO. [ngg src="galle...
Pročitajte više

Postanite član PK Ivanec


U Planinarski klub Ivanec mogu se učlaniti svi zainteresirani građani Republike Hrvatske i inozemstva koji ispune pristupnicu i pridržavaju se planinarskog kodeksa/etike kao i odredbi Statuta kluba.


Saznajte više
Copyright © 2024 | Planinarski klub Ivanec